+48 888 51-50-50

+48 888 51-50-50

Et viktig SIP-bygg i Arktis!

SIP-løsninger for det arktiske nord:

Hvis du tilbringer en lang og mørk vinter i det arktiske nord, er ditt valg av bolig kritisk - ikke bare for komfort, men også for overlevelse. Da et felles team bestående av kanadiske og norske forskere tilbrakte ett år i det nordligste Canada, bestemte de seg for å benytte seg av SIP fra Thermapan for å beskytte seg mot elementene.

Otto Sverdrups Centennial Expedition tilbrakte ett år på Ellesmere Island, der de til dels bodde i et isskrudd seilskip, og til dels i en spesialdesignet basehytte bygget helt med SIP. Teamet gikk i Otto Sverdrups fotspor; en norsk pionerutforsker av arktis ved århundreskiftet. Samtidig bidro de til forskning for en rekke organisasjoner, for eksempel en studie på vegne av NASA, som undersøkte utfordringene ved å leve i et begrenset, isolert og ugjestmild klima over lengre tid.

Når det gjaldt byggematerialene for sin basehytte, stolte teamet på SIP. Gruppen valgte SIP for mange av de samme grunnene som byggherrer og boligkjøpere ellers: SIPs overlegne isolasjonsegenskaper, belastningstoleranser, enkle oppføring, beviste ytelse under ekstreme forhold og bunnsolid pålitelighet.

De trengte et pålitelig, men tilpasningsdyktig byggemateriale til sin basehytte, som, bortsett fra skipet, ville være lagets eneste beskyttelse fra temperaturer fra -40°C ned mot -60°C, hylende vind og store snølaster.

Ved hjelp av SIP bygget mannskapet den 25mstore strukturen i løpet av tre uker. Når bygningen så var oppført, belaget teamet seg på basehytta for både ly og komfort.

--"Hytta er spesiallaget for formålet og består av kryssfinerplater isolert med seks tommer isopor. Instrumenter for måling av temperatur og luftfuktighet er stukket inn i tak og vegger som en del av en studie med statlig kanadisk finansiering.

Vi hadde ingen problemer med å holde varmen, selv med en utetemperatur ned mot -43°C. De sureste forholdene var ved juletider med -35°C og full storm i kastene. Dette gir en vindkjøleeffekt tilsvarende rundt -75°C.", fortalte den norske meteorologen Lars Robert Hole til Teknisk Ukeblad.

Ekspedisjonen valgte SIP på grunn av sine overlegne termiske egenskaper, eksepsjonelle snølaststoleranser og vindmotstandsgrad. SIP ble også favorisert fordi hele strukturen kunne bygges av forskerlaget selv; hvis medlemmer ikke var erfarne i bygging, og bygget ble reist på relativt kort tid. Dette var kritisk fordi det var nødvendig med hurtigbygd konstruksjon før det harde vinterværet satte inn.

"Vi har mer enn overlevd," skriver en av lagmedlemmene i sine journaler nær slutten av ekspedisjonen. "Faktisk blir vi rett og slett nostalgiske ved tanken på å måtte forlate dette hjemmet".

I en nylig samtale med Lars Robert Hole sier han at det enkle SIP-bygget fortsatt står like godt i dag som for 17 år siden, og at inuittbosetninger bruker den som jakthytte. Mye har skjedd i utviklingen av SIP på 17 år, og vi i Smart House Development mener det er på tide med et nytt forskningsprosjekt på teknologien. Kanskje blir vi kontaktet av noen ivrige doktorgradsstudenter som er interesserte i å samarbeide med oss om dette?

Termiske fordeler

SIP er et system som er konstruert av utvidet polystyrenisolasjon (EPS)  laminert mellom to OSB-plater. Systemet gir overlegen energieffektivitet som skaper en strukturell boble rundt bygningen, og beskytter mot luftlekkasjer og trekk. SIPens kontinuerlige faste lag av EPS-isolasjon er en sterk termisk barriere mot varmetap.

Under ekspedisjonen holdt mannskapet nøyaktige nedtegnelser av hyttas energiforbruk, fuktighet og isolasjonsnivå og strukturelle evner. Det viste seg at SIP leverte til forveningene og mere til.

Ekspedisjonen brukte betydelig mindre brennstoff enn forventet. De forlot hytta uvarmet mesteparten av dagen. "Den gjennomsnittlige temperaturen i desember var -30° C og ned mot -40 ° C i vindkastene til tider. Til tross for at vi forlot hytta uoppvarmet i brorparten av dagen midtvinters var temperaturen innendørs fremdeles over frysepunktet," skrev teamet.

Huseiers fordeler

Selvfølgelig trenger ikke de fleste håndverkere eller huseiere å bekymre seg for fullt så harde og ekstreme forhold, men Sverdrup ekspedisjonens erfaring er et bevis på at SIP gir effektivitet mot elementene og komfort.

Systemet kan spare kunden for 30 - 35% i energi- og oppvarmingskostnader hvert år. Det gir en eksepsjonell avkastning, ettersom huseiere tjener inn på investeringen med tanke på besparelsene alene.

I tradisjonelle konstruksjonsmetoder, ledes varme selv gjennom tette materialer av bolter, karmer, og spiker, noe som reduserer den totale energieffektiviteten i bygget. Små glipper og hull i platelag, stikkontakter, vinduskarmer, dørkarmer og til og med naglehull gjør at luften kan rømme ut og kald luft kommer inn.

SIPens kontinuerlige isjolasjonslag minimerer varmetapet. Supertette forbindelser mellom paneler og andre strukturelle komponenter eliminerer de små glippene i konstruksjonen. SIP viser seg konsekvent å være bedre enn tradisjonelle veggkonstruksjoner i termiske prøver og vakuum/trykkprøver.

Åpenbart er SIP en bedre måte å bygge på, og det ikke bare på Nordpolen!

Kilder:

Teknisk Ukeblad, "I Sverdrups kjølvann" https://www.tu.no/artikler/i-sverdrups-kjolvann/272345

Thermapan SIPs, "Arctic Expedition" http://www.thermapan.com/portfolio/sverdrupexpedition.html


2017-04-23 14:33:44